זירת המומחיםצפה בהכל

קרן השתלמות: מה זה ולמה צריך את זה? ההסבר המלא והמפורט

קרן השתלמות היא המקום האידיאלי לחיסכון גם לעצמאים וגם לשכירים. יצרנו הסבר קצר על מה זה, אילו מסלולים יש ובאילו תנאים ומה צריך לבדוק שבוחרים

בקצרה, מה זה קרן השתלמות?

קרן השתלמות היא המקום היחיד לחיסכון בו יש הטבות מס על ההפקדות. קרן ההשתלמות נועדה לחסכונות לטווח הרחוק ומיועדת לקהל של שכירים ועצמאיים, למורים יש קרן השתלמות מטעם הארגון ובנוסף ישנה אפשרות לקיבוצים ומושבים להצטרף לקרן כדי לחסוך כסף לחברי הקיבוץ\ המושב.
את הכספים שנצברו בחיסכון אפשר לפדות אחרי 6 שנים ללא תשלום מס, אך במקרים מיוחדים ניתן למשוך אותם גם לאחר 3 שנים (במקרה של הגעה לגיל הפרישה או להשתלמויות מקצועיות).

המשיכה מהקרן אינה חובה ולכן ישנה האפשרות להמשיך בחיסכון וליהנות מתשואות הריבית דריבית. בנוסף, קיימת האפשרות לקחת הלוואה מהקרן ללא ריבית על בסיס של עד 80% מהחיסכון הנזיל ועד 50% מהחיסכון הסגור.

למי זה מתאים ואיך מצטרפים לקרן השתלמות? 

קרנות ההשתלמות מתאימה לכולם, אך ישנם הבדלים בהטבות ובדרכי ההצטרפות לקרנות. יש הבדל בין עצמאיים, שכירים ועובדי מערכת החינוך. בנוסף לכך, ישנם מסלולים שונים בקרנות השתלמות ייעודיות שאינן פתוחות לכלל הציבור ומתאימות לעובדי מדינה, אחים\ אחיות, עובדי חברת חשמל, הנדסאים וטכנאים.

הצטרפות לתוכנית קרן השתלמות כעצמאים: 

לעצמאיים ישנה בחירה האם להפריש לקרן או לא. במידה ועובד עצמאי רוצה להפריש כספים לחיסכון הוא יהיה זכאי להטבות מס (בכפוף לתקרת המס כמובן) על הכספים אותם הוא מפריש. בעת ההצטרפות יידרש העובד העצמאי להציג תעודת עוסק מורשה או פטור. היות וכעצמאי אין התחייבות להסכם מסוים העצמאי רשאי להחליט לבדו מתי להצטרף וכמה הוא מעוניין להפקיד בקרן, הוא יכול לבחור האם הוא מעוניין לפצל את ההפקדות או לבצע הפקדה פעם בשנה. למרות זאת, הסכום המרבי של ההפקה לא מורשה לעלות על 4.5% מהכנסתו או עד התקרה הקבועה לפי חוק.

הצטרפות לתוכנית של קרן השתלמות כשכירים:

עובד שכיר אינו יכול להצטרף לבד לקרן ויש צורך בהסכמת המעסיק לשם כך. פתיחת קרן ההשתלמות אינה דרישה על פי חוק ולכן ניתן לבחירת המעסיק. האומנם, למרות שאין דרישה בחוק לכך ישנם ענפים ומקומות עבודה רבים המחויבים לכך מדרישות ההסכם הקיבוצי. כיוון שמדובר בהטבה סוציאלית משתלמת ביותר מומלץ לבדוק את הנושא טרם תחילת העסקה, במידה ואין בחוזה העסקה סעיף הנוגע לקרן השתלמות מומלץ לעלות את הדבר בדיונים ובמשא ומתן בנוגע לשכר.

עובד שכיר זכאי להפריש עד כ2.5% מסכ"ה המשכורת שלו לקרן ואילו המעסיק יפריש עד 7.5% מסכ"ה המשכורת של השכיר. 

הפרשות בחופשת לידה: 

כל זמן בו העבדת עבדה אצל המעסיק לפחות כחצי שנה טרם היציאה לחופשת הלידה, המעסיק מחויב להמשיך להפריש לה כסף לקרן ההשתלמות גם בזמן חופשת הלידה שקבועה בחוק. כיום מדובר על חופשה של כ15 שבועות ובמידה והחופשה מתארכת יותר מכך אין המעסיק מחויב בתשלום לזמן הנוסף. חשוב לציין, אותם תנאים רלוונטיים גם במידה וגבר מחליט לקחת חופשת לידה.

הפרשות בזמן שירות מילואים:

כל זמן שעובד שכיר הלך לשירות המילואים, המעסיק מחויב המשך תשלומים באותה הצורה הקבועה, כמו כן גם בניכוי חלקו של העובד למען החיסכון בקרן. 

יציאה לחל"ת – חופשה ללא תשלום:

שזמן שהיית העובד בחל"ת אין המעסיק מחויב להמשיך ולהפריש כסף לקרן ההשתלמות, אלא אם כן צוין בתנאי הסכם העסקה אחרת. כיוון שאין דרישה מצד הקרן לתשלום חודשי תמיד ישנה האפשרות להשלים את הפערים במהלך השנה. 

הצטרפות לתוכנית של קרן השתלמות כעובדי הוראה במערכת החינוך:  

קרן השתלמות לעובדי הוראה במערכת החינוך אינם נועדו למטרת חיסכון אלא משמשות לשנת השבתון או להשתלמויות השונות. למרות זאת, במקרים ספציפיים כן ישנה האפשרות גם לעובדי ההוראה למשוך את הכסף מקרן ההשתלמות שלא לצרכים אלו.

עובד הוראה מפריש כ4.2% מסכ"ה המשכורת שלו ואילו המעסיק מפריש כ8.4% ממשכורתו של העובד באותה שנה. כיוון שעובדי הוראה מקבלים את הכסף כתשלום חודשי במהלך שנת השבתון או בזמן ההשתלמויות הכללים שחלים עליהם שונים במעט.

כיום, יש לעובדי הוראה כ3 אפשרויות ייעודיות לקרנות השתלמות:

  • קרן בניהול הסדרות המורים – מיועדת למורות וגננות בלבד.
  • קרן בניהול הסדרות המורים – מיועדת למורי תיכון, סמינרים, ומפקחים בלבד.
  • קרן  'עגור' בניהול ארגון המורים – מיועדת למורים בעל יסודי, מכללות וסמינרים בלבד.

מה יש לבדוק בהשוואה בין קרנות ההשתלמות הקיימות בשוק?

מומלץ לבדוק תשואות של הקרנות לפי בסיס ממוצע של 6 שנים ואף יותר אם אפשר. ישנם כמה דברים שחשוב לבדוק לגבי ההשוואה בין קרנות השתלמות השונות על מנת להבין מה הכי מתאים עבורכם:

  • מומלץ לבדוק מה הוא גובה דמי הניהול בהשוואה לממוצע של המתחרים בשוק.
  • מומלץ לחפש קרן השתלמות בעלת 'מדד שארפ' גבוה יחסית, כדי למצוא קרנות יציבות.
  • מומלץ לבדוק מה היחס בין התשואה לרמת הסיכון הקיימת בחיסכון בקרן.
  • מומלץ בנוסף גם לקחת בחשבון את יתרת הנכסים אותם מנהלת החברה בה נמצאת הקרן.

באילו תחומים ניתן להיעזר בחיסכון של קרן השתלמות? 

כמו שציינו, קרנות השתלמות משמשות לרוב כאפשרות בטוחה, יציבה ומשתלמת לחסכונות פטורים ממס אותם ניתן לפדות לאחר וותק של כ6 שנים. למרות זאת ישנה האפשרות למשוך את הכספים לאחר תקופת חיסכון של כ3 שנים במקרים של השתלמות מקצועית או פרישה לפנסיה. חשוב לציין כי חלק מההתחייבויות בעת לקיחת ההלוואה היא שאין לכם את האפשרות לעזוב או לעבור לקרן השתלמות אחרת עד סגירת ההלוואה הקיימת. במידה והחסכונות נמשכו מהחיסכון הנזיל, כלומר, עברו לפחות 6 שנים מיום ההפקה הראשוני – המשיכה תהיה פטורה ממס. אם תבצעו משיכה מהחיסכון הלא נזיל, כלומר עברו רק 3 שנים מתאריך ההפקה הראשוני – תחויבו בתשלום מס על המשיכה במידה והמשיכה היא אינה לצורך של פרישה לפנסיה או השתלמות מקצועית. 

סיכום:

לקרן השתלמות יתרונות רבים והבולט שבניהם הוא כמובן הטבות המס. מדובר באפשרות הטובה ביותר לחיסכון לטווח הארוך, בנוסף לנוחות בניהול הקרן שכן אין דרישה להתערבות הלקוח בניהול ההשקעות בשטח ולכן אין צורך בכל ידע מקדים. חשוב לזכור, שתמיד קיימת עבורכם האפשרות לבדוק את הקרנות הקיימות בשוק ולעבור או לשנות מסלולים לפי בחירתכם והעדפה האישית שלכם. 

Related Articles

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button